Okusni in zdravi domači namazi
Okusni in zdravi domači namazi
Zakaj naše vsakdanje prehrane ne bi popestrili in obogatili z doma narejenimi namazi? Zakaj? Zato, da ne bodo vsebovali zdravju neprijaznih maščob, dodatkov ter veliko soli ali sladkorja. Takšni namazi vsebujejo zdravju prijazne nenasičene rastlinske maščobe, beljakovine, minerale, vitamine, vlaknine … Namazani na polnovreden kruh so vsekakor del zdravega obroka. Če kruhke obložimo še z zelenjavo in/ali sadjem, je to zadetek v polno. Namaze lahko naredimo iz zelenjave, skute, stročnic, oreškov, gob, oliv, rib, sadja … Z malo domišljije lahko ustvarimo prave kulinarične užitke. Prilagajamo jih lahko sezoni, priložnosti ali preprosto uporabimo živila, ki jih drugače mogoče sploh ne bi (na primer ostanek kuhanega fižola). Osnovna maščoba, ki jo bomo dodali namazu, naj bo ekstra deviško oljčno olje ali bučno olje. Lahko uporabimo tudi laneno olje, orehovo olje, »maslo» iz oreškov ali celo pretlačen avokado. »Maslo« iz oreškov pripravimo tako, da v električnem mešalniku mešamo mandlje, o...