Če hočeš kakovost, moraš biti zahteven
Če hočeš kakovost, moraš biti zahteven
Na kmetiji Lovrečič v Padni pridelujejo vsega po malem
V zahodnem delu Šavrinskega gričevja, visoko nad cesto Koper–Dragonja, leži vas Padna. Hiše se na vrhu griča stiskajo k podružnični cerkvi sv. Blaža, pod njimi rastejo na pobočjih oljke. Tudi na kmetiji Lovrečič je vse v znamenju oljk, čeprav imajo tudi sadje, povrtnine in zelenjavo. V hiši je na eni steni oljčna palma (oljčne veje, spletene v krog s križem), ki jo je za cvetno nedeljo naredila gospa Vilma, na drugi stani je uokvirjeno priznanje zlata oljčna vejica, na mizi pa ob kruhu, siru in salami počivata beli posodici z oljčnim oljem.
»Oljčnike so imeli že naši predniki. Mi jih nismo zapustili, ampak smo jih vedno obdelovali, v novejšem času pa smo jih vzeli še nekaj v zakup,« pravi Valerij. »Večinoma imamo sorto istrska belica, ki je tukaj avtohtona, nekaj je tudi buge. Istrska belica je k...