Enolončnice - zdrave in ekonomične jedi
Enolončnice - zdrave in ekonomične jedi
Prehranjevati se zdravo pomeni skrbno izbrati živila ter jih prav tako skrbno in na zdrav način pripraviti. Enolončnice lahko združijo eno in drugo. Kuhanje v vodi je bil nekoč najpogostejši način priprave. Spomnimo se številnih jedi, ki so se pripravljale v loncu. Ne nazadnje enolončnice poznajo vse kuhinje sveta.
Dajmo temu načinu toplotne obdelave živil spet njegovo mesto! Kuhanje namreč štejemo med zdrave načine priprave. Da bi ohranili čim več hranilnih snovi, upoštevajmo nekaj preprostih priporočil. Kuhajmo v pokriti posodi, pokrovke pa odkrivajmo redko ali sploh ne. Živil nikoli ne razkuhajmo. Predvsem je pomembno, da se naučimo pravilno skuhati zelenjavo. Dobro skuhana zelenjava ostane nekoliko »trda« in lepe mamljive barve. Kuhinjsko sol dodajamo na koncu kuhanja. Tako bomo ohranili jod.
Enolončnice imajo številne prednosti. Pri skrbni izbiri bo enolončnica vsebovala zelenjavo, meso ali zamenjave ter žita oziroma žitne izdelke ali krompir. Ne smemo pozabi...