Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravica za bližnje

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 23. 02. 2013 / 23:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2013 / 09:54

Pravica za bližnje

Projekt poprave krivic je poleg vračanja nekoč zaplenjenega premoženja eden največjih prispevkov k nujnemu procesu slovenske narodne sprave. Veliko zaslug za njegovo uresničevanje ima brez dvoma prav Anton Šemrl. Naj ta zapis petnajst let pozneje velja tudi kot slovo ob njegovi smrti avgusta 2012.

Poldrugo desetletje obveščanja o zatikajoči se popravi krivic

Bilo je pred natanko petnajstimi leti, sredi februarja 1998. Na uredništvo Družine je prišel kot predstavnik upravnega odbora Združenja nekdanjih političnih zapornikov in žrtev komunističnega nasilja, in sicer s prošnjo: Pomagajte pri obveščanju ljudi, da se izteka rok za vlaganje zahtevkov po zakonu o popravi krivic!

Ohraniti Potemkinovo vas

Splošnoinformativna medijska pokrajina, tako izrazito nagnjena v čisto določeno stran, je namreč v drugi polovici 90. let popolnoma zatajila pri obveščanju desettisočev ljudi, ki jih je v povojnem času zaradi takšne ali drugačne »napačnosti« (politične, ideološke, verske, lastniške, narodnostne …) stisnil primež totalitarnega komunističnega režima. Ta je za seboj puščal tragične sledi: pobite in njihove (pogosto za povrh še razlaščene) svojce, taboriščnike, politične zapornike, prisilne delavce, preseljence iz političnih razlogov … Des...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh