Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zeleni paradižniki

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 19. 10. 2013 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2013 / 08:04
Zeleni paradižniki

Zeleni paradižniki

Nekateri boste dejali: na kompost. Drugi paradižnike pozorite v hiši, tretji že leta pripravljate srbsko solato, zeleni ajvar ali celo marmelado iz zelenih paradižnikov. Pripravljate tudi ajvar iz zelenih paradižnikov, jih vlagate enako kot kumare. Poznamo tudi recepte za ocvrte zelene paradižnike. Vse pa nas zanima, kaj se zgodi s solaninom, živčnim strupom, ki ga vsebuje surov paradižnik. To je snov, zaradi katere moramo zelene dele krompirja odrezati.

Kilogram zelenega paradižnika vsebuje 500 mg solanina, kilogram rdečega pa 5 mg tega živčnega strupa. Če odrasla oseba zaužije 25 mg solanina, se pokažejo prvi znaki zastrupitve, smrtni odmerek pa je 400 mg solanina. Rastlina solanin potrebuje za zaščito pred tem, da bi ga živali pojedle, še preden bi seme dozorelo. Količino solanina v zelenih paradižnikih zmanjšamo tako, da jih nasolimo in tekočino odcedimo, pa tudi s pečenjem se nekaj solanina izgubi.

POSTOPEK DOZOREVANJA PARADIŽNIKOV V HIŠI

Za d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh