Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žlahtni okusi Vipavske doline

Objava: 21. 09. 2013 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2013 / 10:40

Žlahtni okusi Vipavske doline

V Vipavski dolini se je že prve dni septembra začela trgatev. Med tistimi, ki so imeli z njo polne roke dela, je tudi družina Baša z Rikotove kmetije v Zaloščah pri Dornberku. Kmetija je dobila ime po nekdanjem gospodarju Ulrihu (pod Italijo Riko). Nekoč so se na njej ukvarjali tudi z živinorejo in poljedelstvom, po letu 1969 pa so dokupili nekaj zemlje in se usmerili v vinogradništvo. Zdaj imajo sedem hektarjev vinogradov. Manjšo količino grozdja predelajo v sok in kis, največ pa v vino. Količina pridelka precej niha in znaša od 15.000 do dobrih 30.000 litrov vina letno. Imajo rdeče in bele sorte grozdja. Med prvimi so najpomembnejše merlot, barbera in cabernet sauvignon, nekaj je tudi refoška. Med belimi sortami postaja znova cenjena rebula. Od starih sort imajo še malvazijo in zelen, od novejših pa beli in sivi pinot, chardonnay, rumeni muškat in sauvignon. Največ prodajo odprtega vina, nekaj ga tudi ustekleničijo.

V njihovi kleti so poleg sodobnih jeklenih posod tudi le...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh