Žajbelj v kuhinji
Žajbelj v kuhinji
Žajbelj je doma v Sredozemlju. Močan po okusu, s čvrstimi malce dlakavimi listi kljubuje močnim vetrovom, vročini in tudi hladnim zimam. A kako ga uporabiti v kuhinji? Z mlajšimi lističi z manj izrazito aromo bomo laže začinjali namaze in mesne mešanice. Če ne drugega, ga bomo posušili za čaj ali zimsko uporabo v kulinariki. Izbiramo lahko med običajno zelenim, pisanim z rumeno obrobljenimi lističi ali purpurno navdahnjenim žajbljem. Vse pogosteje naletimo na ananasov žajbelj, katerega lističi običajnemu žajblju niso podobni. Po ananasu dišeči listi so bolj srčasti, cvetovi na cvetnem steblu pa živo rdeči. S tem si bomo v kuhinji lahko pomagali, tudi pri sladkih jedeh.
Skutni namaz z žajbljem in pečeno papriko
250 g skute ali sirovega namaza
brizg limoninega soka
lupinica četrt ekološko pridelane limone
oljčno olje po potrebi
4 list...