Jajčevci iz žara ali pečice
Jajčevci iz žara ali pečice
Ste ogreti za malancane oziroma jajčevce? Običajne vijolične, morda progaste ali celo bele? Nizko rasle ali visoko rastoče kot paradižnik? Vrtnarji so v zadnjih letih naredili res velik napredek in pridelamo ali kupimo lahko zelo različne oblike in barve jajčevcev. Najpomembnejše je to, da so uspeli vzgojiti plodove, ki skoraj nimajo več grenkega mesa. To pomeni, da jih zato, da bi se grenčina izločila, ni potrebo namakati v mleku. V naši vsakdanji kuhinji največkrat najdejo mesto na žaru. Tudi v pečici, a poletnih piknikov brez malancanov ni, sploh zdaj, ko jih je dovolj. Zdaj so tudi zunaj rastlinjakov odlično obrodili, zato le pridno po njih.
Kako jih pripravimo? Narežemo jih in začinimo. Ker močno pijejo olje, jih le pokapamo z oljem in položimo na žar. Ni pa nujno, da se nam tako mudi. Jajčevce lahko čez noč namočimo v zeliščni marinadi iz olja, soli in zelišč ter šele naslednji dan spečemo v ponvi, pečici ali na žaru. Taki so veliko boljši kot narezani neposredno pred...