Strd
Strd
Čebelji med je prastaro ljudsko živilo, zato se je čebelarstvo uveljavilo že pred davnimi tisočletji. Sprva v preprosti obliki, ki bi jo danes imenovali plenjenje čebel. Ko pa je človek ugotovil, da lahko te osupljive žuželke goji v panjih, je ta dejavnost dobila prave temelje. Sprva je bil med sladilo v ljudski prehrani, danes je bolj uveljavljeno kot pomembno poživilo, ki ne sme manjkati v nobeni shrambi. Beseda med je vseslovanska, kar pomeni, da jo uporabljamo vsi narodi iz te skupine. Vendar smo Slovenci nekdaj uporabljali izraz, s katerim smo to imenitno jed zares smiselno poimenovali: strd. Ime nazorno opisuje lastnost medu, strjevanje.
Strjevanje medu povzroča glukoza, ki v medu tvori kristalinično strukturo, ki sčasoma pretvori med iz tekočega v trdo stanje. Različne vrste medu kristalizirajo v zelo različnih časovnih obdobjih. Med robinije, ki ga si...