Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strd

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 03. 08. 2013 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2013 / 12:50
Strd

Strd

Čebelji med je prastaro ljudsko živilo, zato se je čebelarstvo uveljavilo že pred davnimi tisočletji. Sprva v preprosti obliki, ki bi jo danes imenovali plenjenje čebel. Ko pa je človek ugotovil, da lahko te osupljive žuželke goji v panjih, je ta dejavnost dobila prave temelje. Sprva je bil med sladilo v ljudski prehrani, danes je bolj uveljavljeno kot pomembno poživilo, ki ne sme manjkati v nobeni shrambi. Beseda med je vseslovanska, kar pomeni, da jo uporabljamo vsi narodi iz te skupine. Vendar smo Slovenci nekdaj uporabljali izraz, s katerim smo to imenitno jed zares smiselno poimenovali: strd. Ime nazorno opisuje lastnost medu, strjevanje.



Strjevanje medu povzroča glukoza, ki v medu tvori kristalinično strukturo, ki sčasoma pretvori med iz tekočega v trdo stanje. Različne vrste medu kristalizirajo v zelo različnih časovnih obdobjih. Med robinije, ki ga si...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh