Kako zmanjšati tveganje za osteoporozo?
Kako zmanjšati tveganje za osteoporozo?
Za osteoporozo, vse pogostejšo bolezen sodobnega časa, je značilno postopno izgubljanje kostne mase in oslabljenje kosti, zaradi česar so le te občutljivejše za zlome. Gre za tiho in neopazno bolezen. Odkrijemo jo največkrat pri zlomu zapestja, kolkov ali vretenc. Ali po naključju pri rentgenski diagnostiki različnih bolezni. Če skrbimo za svoje zdravje, pa jo lahko odkrijemo tudi na preventivnem pregledu – z merjenjem mineralne gostote kosti.
Kako zmanjšati tveganje za osteoporozo?
Za osteoporozo, vse pogostejšo bolezen sodobnega časa, je značilno postopno izgubljanje kostne mase in oslabljenje kosti, zaradi česar so le te občutljivejše za zlome. Gre za tiho in neopazno bolezen. Odkrijemo jo največkrat pri zlomu zapestja, kolkov ali vretenc. Ali po naključju pri rentgenski diagnostiki različnih bolezni. Če skrbimo za svoje zdravje, pa jo lahko odkrijemo tudi na preventivnem pregledu – z merjenjem mineralne gostote kosti.
Kako zmanjšati tveganje za osteoporozo? Zdrav življenjski slog v veliki meri prispeva k zmanjšanju tveganja za osteoporozo. Zdrave in čvrste kosti se gradijo že v otroštvu in mladostništvu. Redna telesna dejavnost in zdrava prehrana ter nekajenje in izogibanje čezmernemu uživanju alkohola so osnova. Zadosten vnos kalcija in vitamina D sta pomembna dejavnika pri preprečevanju osteoporoze. Najboljši vir kalcija so mleko in mlečni izdelki (izberimo tiste z manj maščob), sledijo brokol...
Za osteoporozo, vse pogostejšo bolezen sodobnega časa, je značilno postopno izgubljanje kostne mase in oslabljenje kosti, zaradi česar so le te občutljivejše za zlome. Gre za tiho in neopazno bolezen. Odkrijemo jo največkrat pri zlomu zapestja, kolkov ali vretenc. Ali po naključju pri rentgenski diagnostiki različnih bolezni. Če skrbimo za svoje zdravje, pa jo lahko odkrijemo tudi na preventivnem pregledu – z merjenjem mineralne gostote kosti.
Kako zmanjšati tveganje za osteoporozo? Zdrav življenjski slog v veliki meri prispeva k zmanjšanju tveganja za osteoporozo. Zdrave in čvrste kosti se gradijo že v otroštvu in mladostništvu. Redna telesna dejavnost in zdrava prehrana ter nekajenje in izogibanje čezmernemu uživanju alkohola so osnova. Zadosten vnos kalcija in vitamina D sta pomembna dejavnika pri preprečevanju osteoporoze. Najboljši vir kalcija so mleko in mlečni izdelki (izberimo tiste z manj maščob), sledijo brokol...