Pavlova – jagodna sladica
Pavlova – jagodna sladica
Ta sladica bo kmalu stara sto let. Pavlovo so pripravili v nekem hotelu na Novi Zelandiji v čast prihoda ruske balerine Ane Pavlove. Pravzaprav se Nova Zelandija in sosednja Avstralija ne moreta zediniti, kje so jo prvič pripravili. To nam nič ne pomeni. Pomembno je, da je sladica izjemno okusna. Pavlova je pravzaprav velik španski vetrc z nadevom iz oslajene stepene sladke smetane in narezanih jagod ali drugega sočnega kiselkastega sadja. Pravzaprav je bistvo sladice v tem, da je sadje nasprotje sladke beljakove osnove. Slabost je, da je treba sladico pojesti isti dan, ko je narejena, sicer se beljakovo testo zmehča. Osnovo iz beljakov lahko naredimo tudi vnaprej in jo suho skladiščimo ter porabimo takrat, ko se mudi. Prazniki so kot nalašč za tovrstne slaščice, kajne?
Pavlova — jagodna sladica za rusko balerino
Beljakova osnova:
4 beljaki
225 g sladkorja
vaniljev sladkor ali aroma vanilje