Skrb za zdravje se začne pri semenih
Skrb za zdravje se začne pri semenih
Pomladno vreme nas je zvabilo v naravo. Gozdne poti so polne sprehajalcev, v parkih je čedalje teže najti prazno klop, oživele so njive in vrtički. Vrtičkarstvo je pri nas zelo priljubljeno. Ker se razmigamo, nekaj prihranimo in ker samo tako vemo, kakšno hrano jemo, so prepričani mnogi. Pa res vemo?
V zadnjem času veliko govorimo o samooskrbi s hrano. Malo zaradi mode, malo pa zato, ker se začenjamo zavedati, da odvisnost od drugih ni najboljša. V Sloveniji pridelamo precej manj hrane, kot je pojemo. Po podatkih Statističnega urada je bila leta 2010 samooskrba z žiti pri nas 56 odstotna, z zelenjavo pa komaj 31-odstotna. Še bolj zaskrbljujoča je samooskrba s semeni. Nekateri ocenjujejo, da pridelamo le sedem odstotkov posejanih semen. Številke pa bi utegnile biti še nižje, saj ni pravih podatkov.
Pridelovanje hrane in semen je posel, pri katerem se obrača veliko denarja. Sodobno kmetijstvo je usmerjeno v visoke d...