Bogate z maščobami in beljakovinami
Bogate z maščobami in beljakovinami
Čije uvrščajo med »super hrano«, ki krepi in varuje zdravje.
Načeloma se navdušujem nad hrano, ki do moje kuhinje ni prepotovala pol sveta. Kljub tej načelnosti se vsak dan tudi pregrešim. Kako bi živela brez skodelice kave, tu in tam koščka čokolade, banan in dišavnega cimeta? Seveda bi se dalo, če bi bilo potrebno. Semena čije, angleško Chia (Salvia hispanica L.) k nam povečini prihajajo iz Avstralije, kjer so največja polja teh drobnih semen. Evropska unija jih je leta 2008 razglasila za dovoljeno vrsto hrane. Potrdili so, da ne škoduje zdravju, kar so vedeli že Azteki. Zanje je bila čija poleg koruze, fižola in amaranta glavna hrana. Semena čije vsebujejo veliko olj, nekaj ogljikovih hidratov in vlaknin, ki so bojevnikom in ljudstvu dajala moč in jih nasitila za dolgo časa.
Čijo so uporabljali v številne zdravilne namene. Osvajalci so uporabo čije domačinom prepovedali. V zadnjih letih pa se je to drobno seme kot Trnjulčica zmagoslavno vrnilo na prehranske...
Načeloma se navdušujem nad hrano, ki do moje kuhinje ni prepotovala pol sveta. Kljub tej načelnosti se vsak dan tudi pregrešim. Kako bi živela brez skodelice kave, tu in tam koščka čokolade, banan in dišavnega cimeta? Seveda bi se dalo, če bi bilo potrebno. Semena čije, angleško Chia (Salvia hispanica L.) k nam povečini prihajajo iz Avstralije, kjer so največja polja teh drobnih semen. Evropska unija jih je leta 2008 razglasila za dovoljeno vrsto hrane. Potrdili so, da ne škoduje zdravju, kar so vedeli že Azteki. Zanje je bila čija poleg koruze, fižola in amaranta glavna hrana. Semena čije vsebujejo veliko olj, nekaj ogljikovih hidratov in vlaknin, ki so bojevnikom in ljudstvu dajala moč in jih nasitila za dolgo časa.
Čijo so uporabljali v številne zdravilne namene. Osvajalci so uporabo čije domačinom prepovedali. V zadnjih letih pa se je to drobno seme kot Trnjulčica zmagoslavno vrnilo na prehranske...