Račka – ne le za martinovo
Račka – ne le za martinovo
Ves čas so naprodaj cele zmrznjene race, v tem času pa so cenovno najbolj ugodne. Tudi če kuhamo le za dva, je nakup cele race upravičen. Račja prsa ali le bedra bomo v trgovinah verjetno težko našli, zato se lotimo kar cele. Prvi dan raco odmrznemo. Če se nam mudi, to lahko storimo v pečici, ki jo nastavimo na funkcijo odtaljevanja, ali pa vklopimo ventilator pečice in za 20 minut temperaturo nastavimo na 50 °C. Odtaljujemo 3 ure. Če je časa dovolj, jo dan pred uporabo postavimo na najvišjo polico hladilnika, da se bo odtalila. Še delno zmrznjeno račko razkosamo. Z ostrim nožem odstranimo prsa in bedra, s preostale račke pa odrežemo maščobo in jo na ponvi ali v pečici stalimo, nalijemo v posodo, pustimo, da se strdi, in poberemo čisto maščobo. Ostalo pa prihranimo za zimsko hrano ptičev. Račja mast je menda najboljša za peko krompirja! Iz preostanka race lahko skuhamo juho, seveda z dodatkom govejega mesa.
V receptih vam predstavljamo, kako speči posamične dele race,...
V receptih vam predstavljamo, kako speči posamične dele race,...