Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maščobe – bodimo pozorni na količino in kvaliteto

Objava: 03. 11. 2012 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2012 / 11:02

Maščobe – bodimo pozorni na količino in kvaliteto

Zakaj potrebujemo maščobe? Maščobe so sestavni del celične stene. Omogočajo izkoriščanje v maščobah topnih vitaminov: A, D, E in K. Ne nazadnje so maščobe pomemben vir energije. Gram maščob da kar 9 kcal. Izboljšajo pa tudi okus hrane, saj so nosilke okusa. Na kaj moramo biti pozorni pri uživanju maščob? Predvsem na količino in kvaliteto maščob. Količina maščob, ki jih lahko zaužijemo, je odvisna od naših potreb po energiji. Polovico potrebnih maščob dobimo že, če uživamo najbolj pusta živila iz vseh skupin živil. Obstajajo trdni dokazi, da je čezmerno uživanje maščob, predvsem živalskih (nasičenih), pomemben dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni, nekatere vrste raka in druge kronične bolezni. Prispeva tudi k zvišanju holesterola.
Vse vrste maščob v hrani so sestavljene iz treh vrst maščobnih kislin: nasičenih, enkrat nenasičenih in večkrat nenasičenih. Nasičenih maščob je največ v svinjski masti, mesu, mesnih izdelkih, mleku in mlečnih izdelkih, pa tudi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh