Buča špagetarica
Buča špagetarica
Jesenska buča – zdaj na vrsti za uporabo
Buča špagetarica je ena izmed jesenskih buč, ki jih moramo stalno opazovati. Lahko nas preseneti in se ohrani dolgo v znamenje, a običajno v tem času po površini že nastajajo sive pike, ki so znak, da je buča le še za v lonec ali v pečico. Poznamo dve sorti špagetaric. Rumeno lupino ima sorta Tivoli F1, rumeno z zelenimi progami, ki se s časom skladiščenja spremenijo v oranžne, pa sorta Stripetti. Razlikujeta se tudi po mesu. Špagetarica je edina buča, katere meso se s kuhanjem razsloji v špagete. Pri rumeni buči špagetarici so špageti tanki, a vseeno debelejši in razločnejši kot pri progasti. Res pa je navzven sorta Stripetti` veliko bolj mikavna, bolj zdrava in jo brez težav skladišči modolgo v zimo. Razlika je še v rasti, saj Tivoli F1 raste grmasto in je primerna tudi za najmanjše vrtove, sorta Stripetti pa se malce sprehodi, torej raste vrežasto.
Vsekakor moramo bučo špagetarico vsaj p...