Jesenske in zimske buče
Jesenske in zimske buče
Veliko klasike in nekaj novega
Tako lahko rečemo za tiste, ki so z bučami na »ti«. Marsikdo pa v bučni svet šele vstopa. Za vse bomo preleteli najpomembnejše sorte buč, ki jih hranimo za čas, ko na njivi ostaja le zelenjava, ki prenaša mraz.
Najprej spregovorimo o jesenskih bučah, ki jih moramo porabiti do decembra, saj se njihov okus kasneje toliko spremeni, da niso več uporabne.
Začnimo z želodastimi bučami. Že samo ime nakazuje obliko buče, za katero so značilna izrazita rebra. Meso buč je svetlo rumenkaste barve z okusom po kostanju. Sorta Celebration je zaradi svoje barvitosti morda najlepša želodasta buča, Table Mix pa je ime za sortno mešanico, kjer v eni semenski vrečki dobimo semena za oranžne, zelene in bele želodaste buče. Sledijo buče ali bolje bučke, saj nekateri plodovi niso večji od dlani in imajo vse po vrsti obliko olupljene mandarine. Pred leti smo spoznali jesenski biser Sweet Dumpling – »sladki cmok«, bež bu...