Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričevalec za vero

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 21. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2012 / 13:00

Pričevalec za vero

Dvajsetega januarja miniva 60 let od brutalnega zažiga Antona Vovka v Novem mestu, od dogodka torej, ki je morda najbolj vplival na to, da je bil povojni ljubljanski (nad)škof v očeh vernikov prepoznan kot pričevalec za vero.

Dosedanji koraki do beatifikacije nadškofa Antona Vovka

Dvajsetega januarja miniva 60 let od brutalnega zažiga Antona Vovka v Novem mestu, od dogodka torej, ki je morda najbolj vplival na to, da je bil povojni ljubljanski (nad)škof v očeh vernikov prepoznan kot pričevalec za vero. Živa zavest o Vovkovem svetništvu – celo mučeništvu –, ko se kljub neznosnim in stalnim pritiskom revolucionarne oblasti ni zlomil kot pastir krajevne Cerkve, je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja dozorela v odločitev za začetek postopka za njegovo beatifikacijo. Preglejmo dosedanje korake postopka.

Števila zaslišanja, grožnje, načrtno psihofizično izčrpavanje – to so le nekatere metode tajne politične policije, ki je imela nadškofa Vovka dolga leta v sistematičnem primežu, da bi iz njega naredila nekakšnega »ljudskega škofa«, ki bi sodeloval s komunistično oblastjo in v tej drži za seboj potegnil tudi duhovnike in verno ljudstvo. A zgodilo se je nekaj čisto drugega: preizkušani p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh