Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolga vigna – prikupna azijska kulinarična novost

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 01. 09. 2012 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2012 / 12:02

Dolga vigna – prikupna azijska kulinarična novost

Spet vam predstavljamo nekaj novega. No, kakor za koga. Kdor se je že srečal z dolgo vigno (izgovorimo vinja), ponekod imenovano tudi »kitajski fižol«, se bo strinjal s tem, da je to najbolj uporaben stročji fižol. Ima zelo dolge, v preseku okrogle stroke brez nitk. Šop strokov le položimo na desko, odrežemo konice in na hitro narežemo na primerno dolge končke. Ali pa izkoristimo obliko in pripravimo kako jed, kjer do 40 cm (v literaturi navajajo dolžine od 30 do 90 cm) dolgi stroki pridejo do izraza. Še ena zanimivost. V angleščini dolgi vigni rečejo yardlong bean. V prenesenem pomenu to pomeni metrski fižol. Jard je merska enota in znaša 0,9144 m.

Vsi, ki vam vigna raste doma, ste že ugotovili, da so uporabni le mladi, do pol centimetra debeli stroki, ki imajo fižolčke komaj izražene. Nekaterih ne moti, da jim med zobmi malo škrta in so zadovoljni tudi s starejšimi stroki. Če se vam vigna preveč zdebeli, jo lahko izluščite, a seme je dokaj drobno in ni ga veliko. Je pa o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh