Okra
Okra
Nova obetavna vrtnina na našem jedilniku
Res je, da morda za okro slišite prvič, a spustite jo v svoj svet. Morda pa ste za to nenavadno vrtnino že slišali, le pod imenom bamija, kot ji pravijo v državah naše nekdanje domovine. Okra je pogosta na jedilniku jugovzhodnega dela Evrope, njena domovina pa naj bi bila Afrika. Pravzaprav je nenavadno, da ta vrsta zelenjave do naših kuhinj ni prišla že prej. Morda zato, ker se ne zmore dolgotrajnega transporta? Potemtakem se ji godi krivica, saj je prav prikupna popestritev našega vrta in krožnika, le pravilno moramo z njo ravnati.
Še prej pa o tem, kar je očem skrito. Okra vsebuje zelo malo kalorij in nič maščob. Vsebuje malo ogljikovih hidratov, še manj beljakovin in vlaknin, a precej vode. Med minerali vsebuje mangan in magnezij, veliko vitamina K ter vitamina C. Vsebuje še folate in tiamin. Izmed fitokemikalij vsebuje betakarotena lutein in zeaksantin, ki vplivata na vid.
S koničastimi zelenimi plodovi okre...