Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Na veliko krompirja!«

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 11. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2012 / 09:50

»Na veliko krompirja!«

Za pridelovanje krompirja je potrebnega kar nekaj znanja



Brez krompirja si življenja res ne znamo predstavljati. Če nam na vrtu prostor le dopušča, ga tudi sami pridelamo. Kot velja za ostalo zelenjavo, se tudi pri krompirju najbolj veselimo zgodnjega pridelka. Pri nas je to po tradiciji kifeljčar. Trenutek, ko greš s košaro in vilami na vrt ter iz zemlje pokukajo mladi gomolji, je mali vrtnarski praznik. »Neumen kmet ima debel krompir« je le pregovor. Za pridelovanje krompirja, ki se je iz poljščine prelevil v vrtnino, je treba kar nekaj znanja. Vse pa se začne z jesensko pripravo tal in nadaljuje sredi februarja, ko se odpravimo po nakupih, na lov za semenskim krompirjem.

Pri sajenju doma pridelanega krompirja je namreč več možnosti, da bo ta okužen z virusi. Če se želimo izogniti škropljenju proti krompirjevi plesni, se odločimo za sajenje zgodnjih sort, saj jih zaradi krajše vegetacije bolezen večinoma ne n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh