Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stebelna in listna blitva – tudi pisanolistna

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 14. 07. 2012 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2012 / 11:46

Stebelna in listna blitva – tudi pisanolistna

Pred leti je bila na voljo le ena blitva z zelenimi listi s smetanovo belimi kratkimi stebli. Danes lahko izbiramo med listno ali stebelno blitvo. Slednja ima drugače obarvana stebla. Tako izbiramo med stebli običajne barve, rumenimi, oranžnimi ali rdečimi. Šele ob pogledu na obarvane liste nam postane jasno, da je blitva res v sorodu z rdečo peso, saj so tudi listne žile obarvane enako kot pecelj. Vedno omenjamo le sorodstvo z rdečo peso.

Blitva je zelo bogata z minerali, zanimivo pa je, da vsebuje tudi sestavljene ogljikove hidrate. Ti se razgrajujejo počasi, zato nas ohranjajo pri močeh dalj časa, torej celo popoldne! Vsebuje tudi maščobne kisline omega 3, kar je sicer redkost v rastlinskem svetu.

Blitva je sredozemska vrtnina, zato je severni narodi in onkraj luže ne poznajo dobro. Na morju in ob milih zimah tudi pri nas prezimi, zato je jeseni ne izkopljemo iz zemlje. Če smo blitvo sejali najprej, le pridno redčimo mlade rastline. Ko dosežemo razdaljo 2...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh