Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krompir

Objava: 02. 06. 2012 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2012 / 12:24

Krompir

Jedi iz krompirja so del zdrave prehrane in tradicionalne slovenske kuhinje

S prehrambnega vidika je krompir pomemben vir ogljikovih hidratov in energije. 100 g krompirja vsebuje približno 90 kalorij. Krompir vsebuje škrob, vitamin C in vitamine B skupine, minerale, kot so kalij, magnezij, fosfor, železo, mangan in kalcij. Vitamin C je tik pod lupino, zato je priporočljivo kuhati ali peči cel krompir z lupino vred. Iz istega razloga krompir lupimo zelo tanko. Kuhamo ga v pokriti posodi in v manjši količini vode ali na sopari. Tako se izgubi manj hranilnih snovi.

Manj škroba kot kruh

Krompir sodi med škrobna živila, zato ga tudi na prehranski piramidi najdemo skupaj z žiti in žitnimi izdelki. Vedeti moramo, da vsebuje dvakrat manj škroba kot kruh, a je kljub temu nasiten. Lahko ga uživamo skupaj z drugimi živili, kot so zelenjava, meso, ribe, mlečni izdelki, stročnice. Na ta način se zmanjša glikemični indeks (GI). Spomnimo se, da glikemični inde...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh