Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ječmen iz davnine za prihodnost

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 07. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2012 / 10:07

Ječmen iz davnine za prihodnost

Zdravilna moč zapostavljenega žita

Ječmen je žito, ki uspeva v vseh mogočih podnebnih razmerah. Velja za eno prvih žit, ki jih je človek uporabljal in gojil. Uveljavil se je v vseh kulturah, posebej v antičnem Rimu. Bil je osnovna hrana bojevnikov in gladiatorjev rimskega cesarstva in se je na ta način tudi močno razširil. V današnjem hitrem tempu se ga v kulinariki manj uporabljamo, a znanstvena dognanja kažejo, da ima ječmen zdravilno moč in zato tudi prihodnost.

Ječmen je lepo žito, seme je ovito v ovojnico z dolgo reso. Ko ječmenova zrna pridejo do naše kuhinje, so že oluščena in obrušena, torej ne vsebujejo ovojnice (plev) ne kalčka, saj je krovna ovojnica zrasla s kalčkom. Izjema je ječmen golec, ki nima ovojnice in ga lahko uporabljamo tudi za nakaljevanje semen v kuhinji. Tudi obrušen ječmen, v naših krajih imenovan ješprenj, je pred kuhanjem dobro namakati. To je morda razlog, da je to okusno žito tako redko na naših krožnikih.

Večkrat...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh