Ječmen iz davnine za prihodnost
Ječmen iz davnine za prihodnost
Zdravilna moč zapostavljenega žita
Ječmen je žito, ki uspeva v vseh mogočih podnebnih razmerah. Velja za eno prvih žit, ki jih je človek uporabljal in gojil. Uveljavil se je v vseh kulturah, posebej v antičnem Rimu. Bil je osnovna hrana bojevnikov in gladiatorjev rimskega cesarstva in se je na ta način tudi močno razširil. V današnjem hitrem tempu se ga v kulinariki manj uporabljamo, a znanstvena dognanja kažejo, da ima ječmen zdravilno moč in zato tudi prihodnost.
Ječmen je lepo žito, seme je ovito v ovojnico z dolgo reso. Ko ječmenova zrna pridejo do naše kuhinje, so že oluščena in obrušena, torej ne vsebujejo ovojnice (plev) ne kalčka, saj je krovna ovojnica zrasla s kalčkom. Izjema je ječmen golec, ki nima ovojnice in ga lahko uporabljamo tudi za nakaljevanje semen v kuhinji. Tudi obrušen ječmen, v naših krajih imenovan ješprenj, je pred kuhanjem dobro namakati. To je morda razlog, da je to okusno žito tako redko na naših krožnikih.
Večkrat...
Ječmen je žito, ki uspeva v vseh mogočih podnebnih razmerah. Velja za eno prvih žit, ki jih je človek uporabljal in gojil. Uveljavil se je v vseh kulturah, posebej v antičnem Rimu. Bil je osnovna hrana bojevnikov in gladiatorjev rimskega cesarstva in se je na ta način tudi močno razširil. V današnjem hitrem tempu se ga v kulinariki manj uporabljamo, a znanstvena dognanja kažejo, da ima ječmen zdravilno moč in zato tudi prihodnost.
Ječmen je lepo žito, seme je ovito v ovojnico z dolgo reso. Ko ječmenova zrna pridejo do naše kuhinje, so že oluščena in obrušena, torej ne vsebujejo ovojnice (plev) ne kalčka, saj je krovna ovojnica zrasla s kalčkom. Izjema je ječmen golec, ki nima ovojnice in ga lahko uporabljamo tudi za nakaljevanje semen v kuhinji. Tudi obrušen ječmen, v naših krajih imenovan ješprenj, je pred kuhanjem dobro namakati. To je morda razlog, da je to okusno žito tako redko na naših krožnikih.
Večkrat...