Bučno seme in olje
Bučno seme in olje
Okusno, zdravo in tradicionalno
Pri uživanju maščob in živil, ki vsebujejo maščobe, bodimo pozorni na količino in kakovost maščob ter način priprave jedi (čim manj pražimo). V naši prehrani naj prevladujejo maščobe rastlinskega izvora. Med njimi imajo posebno mesto olja (oljčno, repično, sončnično, sojino, bučno …). Dajmo prednost hladno stiskanim oljem. V vsakdanji prehrani uporabljajmo vsaj dve do tri vrste olja. Med olja, ki so zdravju prijazna, sodi tudi bučno olje. Vsebuje več kot 80 % nenasičenih maščobnih kislin ter ugodno razmerje med enkrat nenasičenimi in večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Linolna kislina, ki jo bučno olje vsebuje v večjih količinah, je nepogrešljiva v našem telesu predvsem za izgradnjo celičnih membran, hormonov in vitamina D. Prav tako bučno olje vsebuje vitamine E in D, minerale, fitosterole in druge zdravju prijazne snovi. Zaradi svoje sestave bučno olje ugodno vpliva na zdravje prostate, srca in ožilja, prispeva k...