Kako zmanjšati količino soli v prehrani?
Kako zmanjšati količino soli v prehrani?
Od kod prevelike količine soli v hrani? Približno 75 % celotne dnevno zaužite soli prihaja iz predelanih živil, torej živil, ki jim je med predelavo ali pripravo dodana sol. Okrog 10 % celotne dnevno zaužite količine soli dobimo iz živil, v katerih je sol naravno prisotna. Z dosoljevanjem pri kuhanju dobimo še okrog 15 % soli.
Dobro je vedeti, da so največji viri zaužite soli: kruh in krušno pecivo, s katerima zaužijemo kar 1,8 g zaužite soli dnevno; različne salame, hrenovke, pršut, klobase in podobno, ki predstavljajo 1,7 g zaužite soli dnevno; predelana zelenjava, s katero zaužijemo 0,4 g soli dnevno (predvsem konzervirana zelenjava); neustrezna priprava hrane in dosoljevanje pri mizi; prehranjevanje zunaj doma (ta hrana vsebuje veliko soli).
Primer, ki sledi je dovolj zgovoren. Z eno pico zaužijemo 12 g soli, kar pomeni, da že z eno pico za 140 % presežemo priporočeno količino dnevno zaužite soli! To pa ni vsa sol,...