Muškatne buče
Muškatne buče
Prave buče za prave jedi.
Kdor je imel priložnost pokusiti različne sorte jesensko-zimskih buč, ve, da so med njimi razlike. Buče velikanke, na primer buča hokaido, z več škroba in malce bolj zrnatim mesom, so odlične pečene v ponvi ali pečici, podobno kot krompir. Iz njih pripravimo za marsikoga najboljšo juho, kar jih je. Vrtne buče, med katerimi so najbolj znane sladki cmok (sweet dumpling), pa želodaste buče in mandarine (jack be little) imajo zelo čvrsto, fino teksturo in okus po kostanjih. Zaradi rebraste oblike so najbolj uporabne pečene v pečici, kar z lupino vred.
Tokrat se bomo podrobneje ustavili pri kraljicah buč, muškatnih bučah.
Če buče sprejemamo kot okras, so prav te vrste zagotovo najbolj veličastne.
Kot najlepša slovi buča Muscade de Provence, s tanko gladko lupino svetlo bronaste barve z voskastim poprhom. Buče enakega tipa, le drugačne oblike, so sorte Lunga di Nica, Lunga di Napoli in Sucrine du Berry. Meso teh buč...