Tradicionalni slovenski zajtrk
Tradicionalni slovenski zajtrk
Mleko, črn kruh, jabolko, med in maslo – zajtrk po slovensko
O pomenu in namenu tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki bo 18. novembra v vrtcih in osnovnih šolah, smo se pogovarjali z Gabrijelo Salobir, koordinatorko za varno hrano na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).
Kakšen je osnovni namen tradicionalnega slovenskega zajtrka?
Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) in pod okriljem naslednjih ministrstev: za šolstvo, za zdravje in za kmetijstvo ter na pobudo nevladnih organizacij, da bi v luči naravoslovnega dne, ki bo 18. novembra, otroci na vseh osnovnih šolah in v vrtcih v Sloveniji zajtrkovali slovensko: mleko, črn kruh, jabolko, med in maslo. Na ta dan naj bi posvetili uro ali ves dan naravoslovnim dejavnostim s strokovnimi vsebinami, ki bi poudarile pomen čebel (če ni čebel, so vsi pridelki v sadjarstvu zmanjšajo za 30 %), da je pomemben kmet in pridelava hrane, da hrana ne rast...