Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odvisnost od sladke hrane

Objava: 29. 10. 2011 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2011 / 08:29

Odvisnost od sladke hrane




Hiter način življenja, tekmovalnost, zahteve, ki jih danes pred nas postavlja družba, vse to prispeva k stresu. Eden izmed odzivov na nenehen pritisk je lahko tudi poseganje po sladki hrani (čokolada, sladice, bomboni, sladke pijače). Uživanje tovrstnih živil lahko za kratek čas prinese občutek pomirjenosti in ugodja. Že po 15 do 20 minutah ta učinek preneha. Znova se pojavi potreba in želja po sladkem oziroma hrani, ki vsebuje koncentrirane ogljikove hidrate (sladkorje, belo moko). Verjetno se sprašujete, zakaj je tako. Takoj po zaužitju se v telesu sprožijo biokemične reakcije. Po zaužitju sladke hrane se namreč zviša raven serotonina. To je snov, ki učinkuje kot »hormon sreče« in kot takšen prispeva k pomirjenosti, zadovoljstvu, dobremu počutju in razpoloženju. Prijetna izkušnja pa lahko postane vsakdanja potreba. Pri tem se količina zaužite sladke hrane postopno povečuje. Željo oziroma hrepenenje po sladkem lahko primerjamo z nepr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh