Uživajmo v kremnih juhah iz sveže zelenjave
Uživajmo v kremnih juhah iz sveže zelenjave
Uživanje zadostnih količin zelenjave je najboljši način, da ostanemo zdravi. Zaužijmo 3 do 5 enot zelenjave. Enota zelenjave je približno 10 dag zelenjave, 1 dl zelenjavnega soka ali srednje velika skleda (približno 20 dag) surove listnate zelenjave – solata, radič, špinača … Zelenjava je vir vitaminov, rudnin, vlaknin in antioksidantov. Vse te snovi krepijo in varujejo zdravje. Da bomo laže dosegli priporočene dnevne količine zelenjavne, dodajmo na jedilnik zelenjavne kremne juhe. To je tudi eden od načinov, da bodo mnogi otroci pa tudi odrasli uživali zelenjavo.
Kremna juha iz bučk
60 dag bučk
4 dl vode
3 dl pinjenca, jogurta ali mleka
kumina, timijan
sol
Mladih bučk ne lupimo. Če juho pripravljamo iz navadne buče, jo najprej olupimo. Narežemo jo na kocke in damo kuhat z dodatkom kumine in timijana. Kuhane bučke zmešamo s paličnim mešalnikom. Solimo in dodamo pinjenec, jogurt ali mleko. Če dodajamo pinjenec ali jogurt, juho najprej odstavim...