Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peteršilj za začimbo in zdravje

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 22. 01. 2011 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2011 / 07:47

Peteršilj za začimbo in zdravje

Kakšna bi bila goveja juha brez peteršilja? Ni slane ali kisle jedi, ki je peteršilj ne bi požlahtnil. Ne le, da izboljša okus jedi, pomaga tudi krepiti telo. Peteršilj je v starogrški kulturi veljal za sveto rastlino, z njegovim vencem so ovenčali zmagovalce. Nekje je bilo zapisano, da je veliko bolje, da peteršilj pojemo, kot da ga gledamo kot okras krožnika. S to trditvijo se strinjamo. Zato ne pozabimo na zaloge peteršilja, ki smo si jih med rastno sezono pripravili v zamrzovalniku, hišnem rastlinjaku ali hladni kleti.

V prehrani najpogosteje uporabljamo liste peteršilja, za izboljšanje okusa juh in enolončnic pa tudi korenino, ki vsebuje več eteričnih olj, ki izostrijo okus jedi. Užitno je tudi seme, če nam ga uspe pridelati.

Listi vsebujejo eterično olje, veliko provitamina A in vitamina C, folno kislino, malo kalcija in železa, pa seveda vlaknine, klorofil in vodo, pa še različne fitokemikalije, snovi, ki ščitijo telo pred oksidacijskimi procesi. Izmed teh...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh