Jabolčna pita
Jabolčna pita
Vsakdanja, a vsakič drugačna.
Vse sadje imamo radi, a jabolka so, četudi tako vsakdanja, za marsikoga na prvem mestu. Še vedno se spomnim okusa bobovcev, ki so rodili tako obilno in smo jih kot otroci pobirali izpod krošnje. Med kremženjem nam je mama pojasnila, da bodo ta jabolka dozorela šele v kleti ob koncu zime. V tem času pa bomo spekli veliko jabolčnih dobrot. Kdo se ne ogreje za jabolčno pito?
Večina sort je primerna za peko. Če je mogoče, izberemo sorte, ki niso preveč sladke, obvezno pa morajo imeti primerno kislino. Jabolka, iz katerih pripravimo okusno čežano, so primerna tudi za peko.
Jabolčne pite se lotimo pri testu. Pripravimo lahko krhko testo ali bolj rahlo in bolj debelo. Tako testo poleg moke, masla, sladkorja in jajca vsebuje tudi kislo smetano ali vino. Testo vedno zamesimo hitro, maščoba in jajca naj bodo hladna, če dodajamo vodo, naj bo ledena. Testo za pito naj počiva, saj se sicer med peko preveč skrči. Najbolje je, če ga naredimo...