Brusnice - premalokrat na krožniku
Brusnice - premalokrat na krožniku
Delujejo antibakterijsko in protivnetno.
Saj sploh ni treba, da jih le jemo, postrežemo si lahko tudi z brusničnim sokom. Seveda, pripravljenim v krajih, kjer brusnice rastejo v takih količinah, kot pri nas na primer ribez. In prav ribezovo marmelado smo namesto brusnične jedli v času, ko je kozarček brusnične marmelade veljal malo premoženje. Ker po brusnice najverjetneje ne bomo šli v hribe, marveč bomo za njimi pobrskali po zamrzovalniku bližnje prodajalne, si lahko iz njih kadarkoli v letu privoščimo vsakovrstne dobrote.
Najprej pa se posvetimo prehranski vrednosti tako opevanega jagodičja, ki se ga je v skandinavskih deželah oprijelo ime rdeče zlato.
Če med potepom po višavah naletimo na brusnice in jih nesemo v usta, nas odrasle prijetno osvežijo, otrokom pa ne grejo v slast, saj se pritožujejo nad kislostjo in grenkobo. Brusnicam kislost dajo sadne kisline, med njimi je tudi benzojska, ki jo vsebujejo tudi slive in blagodejno delujejo na obstojnost,...