Uporabna in okrasna koruza
Uporabna in okrasna koruza
Koruza izhaja iz Mehike, kjer jo gojijo že šest tisočletij.
Le zakaj bi koruzo sadili na domače gredice, ko pa je je na pretek na naših poljih? In prav nič se ne pozna, če tam odtrgamo storž ali dva. Vsi, ki smo kadarkoli poskusili domač pridelek sladkorne koruze, ki je bila pobrana o pravem času, vemo, zakaj.
Koruza izvira iz Mehike, kjer jo, podobno kot buče, gojijo že več kot šest tisočletij. Sladkorna koruza je novejšega datuma, zlasti Američani ji posebno pozornost namenjajo zadnjih 200 let.
Sladkorna koruza Zea mays convar. saccharata
Običajno sejemo koruzo spomladi na stalno mesto, na gredico, ki smo jo jeseni obilno pognojili s hlevskim gnojem ali kompostom. A navadili smo se, da zrna potisnemo v zemljo v multiplošče ali lončke in v treh tednih na toplem pridelamo sadike. Tako pridelek dozori vsaj dva tedna prej.
Pri setvi na večji...