Zamrzovanje gob
Zamrzovanje gob
Priprava na kasnejše kulinarične užitke.
V vročih dneh se nekateri hladijo ob vodi, drugi pa najdemo ohladitev v prijetni senci gozdnih dreves. Vmes nabiramo maline, tu in tam najdemo še borovnico ali gozdno jagodo, a nič ne prinese takega zadovoljstva kot nabiranje gob. Večina nas pozna le tri vrste divje rastočih gob: lisičke, jurčke in dežnikarice. Če z nami ni izkušen gobar, ostanimo le pri teh treh. Gobe po okusu dobro nadomestijo marsikateri kos mesa, a jih moramo uporabiti kot začimbo, saj so težko prebavljive. Pravi gobarji prisegajo na sušene gobe, če imamo srečo, da naletimo na manjše gobe, jih vložimo v kis, največ pa jih zamrznemo. Prednost zamrzovanja je, da gobe bistveno ne spremenijo okusa in videza. Pri vsem tem moramo upoštevati nekaj pravil.
Po gobe se odpravimo s košarico ali vrečko iz blaga, saj gobe dihajo tudi potem, ko so obrane. Starih gob ne nabiramo, saj so pogosto črvive in teže prebavljive. Grobo jih očistimo že na rastišču v gozdu. Pred...