Zmerno, a redno
Zmerno, a redno
V tem času imamo na izbiro veliko svežih kapusnic: zelje, ohrovt, kolerabico, cvetačo, brokoli. Vse so zelo zdrave, okusne in nasitne. Vsake toliko časa se na tržišču pojavijo nove sorte zelja in cvetače. Slovenci smo lahko zadovoljni, da imamo kar nekaj jedi iz kapusnic, saj nekateri narodi zeljnate solate sploh ne poznajo in tovrstno zelenjavo uživajo le kuhano.
Zakaj je dobro redno uživati kapusnice? Ker vsebujejo glukozinolate, spojine, ki dajejo tem rastlinam zmerno do močneje pekoč okus in značilno prodorne arome ter delujejo na telo zelo zaščitno. V kapusnicah je nemalo mineralov, karotenoidov, flavonoidov in precej vitamina C.
Te spojine z žveplom namreč delujejo blagodejno predvsem protirakavo, šele, ko liste, popke ali brste zgrizemo. Iz njih med drugim nastanejo gorčična olja, ki učinkujejo razkuževalno ter spodbujajo prebavo in presnovo. Surovih kapusnic pa ni priporočljivo pretirano uživati, ker gorčična olja v večjih količinah dražijo prebavila in sl...