Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začinjeno z zelišči

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 23. 07. 2011 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2011 / 11:31

Začinjeno z zelišči

Zelišče ali začimba? Kaj nam raste v zeliščnem vrtu in s čim začinjamo? Kateri izraz je ustreznejši? Začinjamo npr. tudi s soljo, ki ni zelišče. Ko z zeliščem začinimo jed, ga miselno spremenimo v začimbo. Glavna začimba starega kulinaričnega sveta je zagotovo peteršilj, ki sodi prav v vsako slano ali kislo jed. Če ni drugega, sta že sol in peteršilj dovolj, da je zelenjavna juha okusna. Navsezadnje ima vsaka zelenjava svoj okus, ki ga z začimbo največkrat ne želimo prekriti, marveč le dopolniti. Na vrtu pa nam rastejo še druga zelišča, ki jih v tem času s pridom sušimo, zamrzujemo ali vlagamo v solno-oljno raztopino, da bi hrano vse leto začinjali z zelišči, ki so nam všeč.

Najprej ponujamo nekaj zeliščnih mešanic, ki jih v obliki šopka dodamo enolončnicam. Če meso pečemo, zelišča drobno sesekljamo, zmešamo s soljo in oljem, natremo meso ter mariniramo nekaj ur.

Zeliščne mešanice za posamezne vrste živil

ZA GOVEDINO<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh