Gremo po borovnice!
Gremo po borovnice!
Kako so jih nabirali in katere so bile najboljše?
V začetku poletja se ob gozdovih pojavijo parkirani avtomobili, kar je zanesljiv znak, da so dozorele borovnice. Zdaj je po nižinah njihov čas že minil, tiste v višjih predelih pa nas bodo vabile še vse do septembra. Do takrat, natančneje do 5. septembra, si lahko v Gorenjskem muzeju v Kranju ogledamo tudi razstavo Gremo po borovnice!, ki jo je s spremljajočim katalogom pripravila Helena Rant. Razstava v Mestni hiši je odprta vse dni od torka do nedelje od 10. do 18. ure.
Danes borovnice nabiramo predvsem za lastno uporabo, saj lahko iz njih z malo truda pripravimo okusno marmelado in sok. Nekoč pa so jih nabirali predvsem revnejši, ki so z njihovo prodajo zaslužili denar za obleko in hrano, otroci pa za šolske potrebščine.
Pred drugo svetovno vojno so marsikje kuhali borovničevo žganje. Za en sam liter je bilo potrebnih okrog trideset litro...