Dišeče - zdravilni kotiček
Dišeče - zdravilni kotiček
Dišeča uporabna zelišča, ki so bila včasih le v »gartlcih«, so danes na večini zelenjavnih vrtov, v zeliščnih vrtičkih in tudi čisto blizu kuhinji – v lončku ali koritu na okenski polici ter v skledi in viseči košari na balkonu in terasi. Dišavnice in zelišča so v razcvetu, lahko rečemo, da so izjemno modne rastline. Včasih jih posadimo le zaradi lepšega. To velja zlasti za tista zelišča, ki jih uporabljajo TV-kuharski mojstri. Pravzaprav smo po njihovi zaslugi spoznali številne nove rastline. Le kdo je včasih začinil jedi s citronsko ali limonino travo, dišavnico azijske kuhinje?
V času naših prednikov so med »kuhinjske dišavnice« prištevali rajsko jabolko ali paradižnik, španski poper ali papriko, baziliko, šetraj, majaron, krebuljico ter burazo ali lisičino. V prvi vrtnarski knjigi, ki ima častitljivih 108 let, pa med »dišečimi trajnicami« najdemo poprovo meto, meliso, materino dušico, pehtran, zdravilno kaduljo, pelin, janež, navadni koprc, komarček in rutico.
<...>
V času naših prednikov so med »kuhinjske dišavnice« prištevali rajsko jabolko ali paradižnik, španski poper ali papriko, baziliko, šetraj, majaron, krebuljico ter burazo ali lisičino. V prvi vrtnarski knjigi, ki ima častitljivih 108 let, pa med »dišečimi trajnicami« najdemo poprovo meto, meliso, materino dušico, pehtran, zdravilno kaduljo, pelin, janež, navadni koprc, komarček in rutico.
<...>