Marelice
Marelice
Letos so marelice res odlično obrodile in prav je, da si pripravimo veliko dobre marmelade iz domačih ali vsaj slovenskih marelic. Vipavska dolina je glede marelic in še marsičesa slovenska Španija, česar bi se morali zavedati. Predlagam, da se vsak Slovenec odpravi na izlet na Vipavsko in doživi užitek obiranja marelic v nasadu, kjer najbolj sočni slastni medeni plodovi ležijo po tleh. Če smo pozorni in poberemo neoporečne plodove, ki romajo naravnost v lonec, ustvarimo najboljše marmelade z najmanj dodanega sladkorja.
Čim več plodov pa naj v tem času roma iz rok iz usta. Z 200 g marelic zadostimo potrebam po betakarotenu, ki je potreben za dober vid, delovanje presnove ter za zdravo in napeto kožo. Marelice vsebujejo od vseh vrst sadja največ provitamina A. Med ostalimi sestavinami imajo veliko vitaminov B1, B2 in vitamina C, tudi mineralov kalija, kalcija, fosforja in železa. Poleg tega vsebujejo marelice veliko sadnih kislin, predvsem jabolčne in citronske kisline, obna...