Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samo eden je ...

Objava: 25. 06. 2011 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2011 / 09:46

Samo eden je ...

V Bohinj je leta 1873 na povabilo duhovnika Janeza Mesarja prišel švicarski sirarski mojster Thomas Hitz, ki je tamkajšnje kmete naučil izdelovati ementalski sir. Ta ima v Bohinju zaradi drugačnega podnebja in rastja svoje posebnosti, zato se ga je prijelo ime bohinjski sir. Po Hitzovem prihodu so v Bohinju postavili več sirarn in sirarstvo je postalo za tamkajšnje prebivalce pomemben vir preživetja. Danes s sirarjenjem nadaljuje osrednja in največja Bohinjska sirarna d. o. o. v Srednji vasi. V njej z veliko ljubeznijo ohranjajo tradicijo izdelave bohinjskega sira, hkrati pa pripravljajo še nekaj drugih izdelkov iz domačega bohinjskega mleka.



BOHINJSKI SIR
Bohinjski sir zori v približno petdesetkilogramskih hlebih, ki dobijo v nekaj tednih toplo rumeno barvo in plemenit okus. Hlebe ročno obračajo in negujejo. Ker uporabljajo samo mleko bohinjskih kmetov, je količina izdelanega sira omejena. Jože Cvetek iz Bohinjske s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh