Samo eden je ...
Samo eden je ...
V Bohinj je leta 1873 na povabilo duhovnika Janeza Mesarja prišel švicarski sirarski mojster Thomas Hitz, ki je tamkajšnje kmete naučil izdelovati ementalski sir. Ta ima v Bohinju zaradi drugačnega podnebja in rastja svoje posebnosti, zato se ga je prijelo ime bohinjski sir. Po Hitzovem prihodu so v Bohinju postavili več sirarn in sirarstvo je postalo za tamkajšnje prebivalce pomemben vir preživetja. Danes s sirarjenjem nadaljuje osrednja in največja Bohinjska sirarna d. o. o. v Srednji vasi. V njej z veliko ljubeznijo ohranjajo tradicijo izdelave bohinjskega sira, hkrati pa pripravljajo še nekaj drugih izdelkov iz domačega bohinjskega mleka.
BOHINJSKI SIR
Bohinjski sir zori v približno petdesetkilogramskih hlebih, ki dobijo v nekaj tednih toplo rumeno barvo in plemenit okus. Hlebe ročno obračajo in negujejo. Ker uporabljajo samo mleko bohinjskih kmetov, je količina izdelanega sira omejena. Jože Cvetek iz Bohinjske s...