Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmerno z jajci

Objava: 04. 06. 2011 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2011 / 12:22

Zmerno z jajci

Jajca sodijo v skupino živil »meso in zamenjave«, ki jo sestavljajo meso, ribe, stročnice in jajca. Omenjena skupina živil je vir beljakovin, mineralov in vitaminov. Koliko živil iz te skupine naj zaužijemo vsak dan? Po prehranskih priporočilih naj bi zaužili 2 do 5 enot živil iz te skupine vsak dan. Enota je pol manjšega pustega zrezka (ok. 4 dag), 4 žlice kuhanih stročnic ali eno jajce. Jajce ima v povprečju okrog 90 kcal. Jajčni beljak vsebuje biološko visoko vredne beljakovine ter vodo. Za razliko od beljaka vsebuje rumenjak maščobe, holesterol, minerale, kot so fosfor, selen, železo, cink, kalcij, magnezij, žveplo in kalij, vitamine B 1, B 2, B 6, A in D vitamin. Vsebuje tudi lutein, ki ugodno vpliva na zdravje. Jajce vsebuje tudi lecitin, snov, ki je pomembna za normalno delovanje celic in živčevja. Kljub bogati vsebnosti jajce ni popolno živilo, ne vsebuje namreč ogljikovih hidratov. V povprečju jajce (rumenjak) vsebuje okrog 300 mg holesterola. Dnevni vnos naj ne bi bil višj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh