Zelena solata – tekne vsak dan
Zelena solata – tekne vsak dan
Kdaj, če ne zdaj, bi bil čas za zeleno solato? Občutek imamo, da v toplem dnevu leta nekako moramo jesti solato. Ta je lahko začinjena z oljem in kisom ali pa jo obogatimo s katerim izmed jogurtovih prelivov. Prav vsak grižljaj solate nam prinese minerale, vitamine, encime in klorofil ter izboljšuje prebavo. Čim bolj je sveža, več bomo imeli od nje. Na list solate lahko položimo drugo hrano, jo dodamo sendviču za malico na delu. V zadnjem času veliko ljudi posega po gostih sadno-zelenjavnih napitkih.
Zelena solata ni toliko bogata kot recimo endivija ali radič, vseeno pa je dober vir vitamina A, K, C in folatov, torej naravne oblike folne kisline. Minerali so zastopani v manjši meri. Vsebuje precej kalija in manj kalcija, železa in fosforja. Vsebuje tudi nekaj maščobnih kislin omega 3 in 6 ter nekaj vlaknin. Razlika v hranilih je odvisna tudi od tega, kateri del glave izberemo. Čim bolj močno zeleno so listi obarvani, več...
Zelena solata ni toliko bogata kot recimo endivija ali radič, vseeno pa je dober vir vitamina A, K, C in folatov, torej naravne oblike folne kisline. Minerali so zastopani v manjši meri. Vsebuje precej kalija in manj kalcija, železa in fosforja. Vsebuje tudi nekaj maščobnih kislin omega 3 in 6 ter nekaj vlaknin. Razlika v hranilih je odvisna tudi od tega, kateri del glave izberemo. Čim bolj močno zeleno so listi obarvani, več...