Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jokajoča zgodba« čebule

Objava: 09. 04. 2011 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2011 / 11:02

»Jokajoča zgodba« čebule

Slovenci pri čebuli nismo izbirčni. Zadovoljni smo z eno sorto, navadno z rumeno čebulo. Tu in tam posegamo tudi po rdeči čebuli, ki je malo slajša, redko po šalotki. Bele čebule skoraj ne uporabljamo, edino svežo, čez poletje. V tem času zbiramo olupke za barvanje pirhov, zato je prav, da zdaj kuhamo z več čebule. Čebula ima zdravilne učinke, obenem pa jedem da edinstven okus. Posebej pri mastnih jedeh je čebula nujna. Tisti, ki pojedo malo mastnega, pa naj bodo pri uživanju čebule zmerni.



Čebula je odličen vir flavonola kvercetina. A ne vse čebule. Vsebujeta ga rdeča in rumena čebula, bela, ki je manj močnega okusa, pa ne. Vsebuje vitamine B1, B2, B3, C, E, K in P ter rudnine (kalcij, kalij, železo, fosfor, selen). Čebula čistilno deluje na sluznice, redči in rahlja sluz in je preventivna hrana proti obolenjem dihal. Uravnava raven holesterola v krvi, razmaščuje in čisti kri. Znižuje raven sladkorja v krvi. Na poti skozi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh