Velikonočna košarica
Velikonočna košarica
Šunka, klobase, jajčka, kruh, čebula, hren, potica ali šarkelj, ščepec soli, ponekod še šopek spomladanskega cvetja, vse v eni sami košari. Jedi, polne simbolike, domačnosti in domačih okusov, s katerimi vsako leto počastimo najlepši praznik in razveselimo naše najdražje. Košara kot tudi velikonočna miza naj bodo skromni po količini. Zato pa posebno pozornost posvetimo pripravi, raznolikosti in svečanosti. Pri pripravi naj sodeluje celotna družina. To je enkratna priložnost, da izročilo prenašamo na mlajše rodove. Začnimo pri nakupu. Po možnosti se odločimo za živila iz našega okolja. Vedimo, da je pri takšnih živilih pot od pridelovalca do potrošnika (»od njive do krožnika«) krajša, to pa tudi pomeni večjo kakovost. V domačem okolju je ponudba živil, pridelanih na zdravju prijazen način (ekološka in integrirana pridelava), vse večja. Izkoristimo to prednost. Ne nazadnje s tem tudi prispevamo k lokalni ekonomiji, velikonočni prazniki pa so za to prava priložnost. Zakaj ne bi sami sp...