Preprečimo izgubo vitaminov in mineralov
Preprečimo izgubo vitaminov in mineralov
Zaužijmo vsak dan zadostno količino vitaminov in mineralov, seveda s hrano. Prehrana naj bo pestra. Vsak dan uživajmo polnovredna žita in žitne izdelke, zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, ribe, meso in zamenjave. Maščobe, ki jih zaužijemo, naj bodo predvsem rastlinskega izvora (olja).
Vsa omenjena živila so bogata z vitamini in/ali minerali, zato bodimo pozorni tudi, koliko se ti izgubijo pri skladiščenju, predelavi, toplotni obdelavi (kuhanju, pečenju …) ter shranjevanju. Veliko vitaminov in mineralov se lahko izgubi že pri napačnem shranjevanju živil. Zelenjavo in sadje zaužijmo čim bolj svežo. Če imamo vrt, smo v veliki prednosti. Kupljeno zelenjavo porabimo čim prej. Živila, ki so shranjena v shrambi ali hladilniku, izgubijo dober delež vitaminov. Prva dva dni je izguba 10–15%, peti dan pa že 30%. Pri tem so največje izgube vitamina C, folne kisline in vitamina A. Zelenjave nikoli ne shranjujmo skupaj s sadjem. Sadje namreč izloča etilen, ki pospeši zorenje in k...