Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olimpijski duh

Objava: 20. 02. 2010 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2010 / 07:50

Olimpijski duh

V teh dneh so naše oči uprte k zimskim olimpijskim igram v Vancouver, zato je prav, da tudi kristjani razmišljamo o različnih razsežnostih, ki nam jih ponujajo te osrednje mednarodne športne igre.

V teh dneh so naše oči uprte k zimskim olimpijskim igram v Vancouver, zato je prav, da tudi kristjani razmišljamo o različnih razsežnostih, ki nam jih ponujajo te osrednje mednarodne športne igre. V starih kulturah je bilo vse življenje prežeto z religioznostjo. Starogrška tradicija, ki je močno vplivala na nastanek in razvoj športa, je prežeta s temeljno držo človeka, da svoje življenje razume kot Božji dar. Grki so olimpijske igre imenovali panegrys, kar bolj spominja na praznovanje kakor na tekmovanje.

Religiozna razsežnost olimpijskih prireditev je močno vpeta tudi v olimpijske igre moderne dobe. Njihov ustanovitelj Pierre de Coubertin, ki je po nekaterih virih v otroških letih želel postati duhovnik, je vztrajal pri tem, da moderni olimpizem gradi svoje delovanje na religiozni razsežnosti antičnih olimpijskih iger. Zanj je bila olimpijska ideja močno povezana z etiko in vero, zato je razumljivo, da prireditelji zlasti ob slovesnosti odprtja poudarijo bog...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh