Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krofi – venček ali ne, to je zdaj vprašanje

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 13. 02. 2010 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2024 / 15:16

Krofi – venček ali ne, to je zdaj vprašanje

Spet je tu pustni čas in slastna sezona krofov. Za gospodinje ali gospodinjce, ki s pripravo krofov nimajo najboljših izkušenj, pa je ta čas prav gotovo poln notranjih stisk. Še preden se lotimo krofov, nas že skrbi, ali bodo imeli venček oz. po domače krancelj. Prvo pravilo pri pripravi krofov je, da se nam ne sme muditi. Vzemimo si čas, dobro ogrejmo prostor, predvsem pa vedimo, da so domači krofi tudi brez venčka odlični. Z izbranim nadevom in posipom ali prelivom pa so še polnejši in bolj mikavni. Za vse, ki se še branite vzhajanega testa, smo pripravili krofe s pecilnim praškom, za tiste, ki ste prepričani, da vam ne bo uspelo narediti venčka, pa krofe, kot jih poznajo čez lužo.

AMERIŠKI KVAŠENI KROFI S KROMPIRJEM (brez jajc) 

  • kvasec: 
  • 2 dl mlačnega mleka
     (ali rastlinskega mleka)
  • 20 g kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 300 g moke (2 skodelici po ¼ l)
  • 1 srednje velik še topel neolupljen kuhan krompir 
  • pol žličke soli ali manj
  • 2 do 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici ruma ali žganja
  • 7 dl olja za cvrenje

Kvas nadrobimo v mlačno mleko, dodamo žličko sladkorja in premešamo. Pustimo stati 5 minut oziroma toliko, da se kvasec zgosti in prične nabrekati.

Moko natresemo na delovno površino ali v po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh