Vlagajmo kutine brez sladkorja
Vlagajmo kutine brez sladkorja
Surove kutine so v kuhinji tako rekoč neuporabne, v dekorativne namene pa še kako. So zanimivih oblik, posebej hruškaste oblike, ki svojo bleščavost skrivajo pod volnatim poprhom. Malokatero sadje diši tako kot kutina. To lastnost so gospodinje izrabljale v času, ko še ni bilo odišavljenih pralnih praškov.
Surove kutine so v kuhinji tako rekoč neuporabne, v dekorativne namene pa še kako. So zanimivih oblik, posebej hruškaste oblike, ki svojo bleščavost skrivajo pod volnatim poprhom. Malokatero sadje diši tako kot kutina. To lastnost so gospodinje izrabljale v času, ko še ni bilo odišavljenih pralnih praškov. Tretji čut, ki se ob kutinah prebudi v nas, je okus. In tega bi tokrat radi shranili za daljši čas. Zanimivo je, da je portugalsko ime za kutine »marmelo«. Marmelada je bila tam torej najprej kutinova …
Ko kutine oberemo ali jih dobimo od prijateljev ali sorodnikov, jih navadno pustimo še malce zoreti. Ko dosežejo poln okus, jim odstranimo volnati poprh, lahko kar s suho ali vlažno mehko krpo ali s prsti pod tekočo vodo. Nato kutine razrežemo na četrtine, če so zelo velike, pa na osmine. Ker so zelo trde, je morda najlaže, da jih s prerezano stranjo položimo na kuhinjsko desko in z večjim nožem zarežemo po polovici ali na četrtine. Ni nujno, da so rezine enakomerne. N...
Ko kutine oberemo ali jih dobimo od prijateljev ali sorodnikov, jih navadno pustimo še malce zoreti. Ko dosežejo poln okus, jim odstranimo volnati poprh, lahko kar s suho ali vlažno mehko krpo ali s prsti pod tekočo vodo. Nato kutine razrežemo na četrtine, če so zelo velike, pa na osmine. Ker so zelo trde, je morda najlaže, da jih s prerezano stranjo položimo na kuhinjsko desko in z večjim nožem zarežemo po polovici ali na četrtine. Ni nujno, da so rezine enakomerne. N...