Preprečevanje osteoporoze
Preprečevanje osteoporoze
Naša največja možna kostna masa, ki jo dosežemo do tridesetega leta, je odvisna predvsem od genetske zasnove. V 20 do 40 % pa lahko nanjo tudi vplivamo: z uživanjem uravnotežene prehrane, obogatene s kalcijem in vitaminom D, in opuščanjem kajenja in tveganega pitja alkohola.
Najpomembnejši vir kalcija so manj mastno mleko in mlečni izdelki. Tudi zelena listnata zelenjava vsebuje precej kalcija.
Za ohranjanje zdravih kosti in zdravljenje osteoporoze pa je pomemben tudi vitamin D, saj je zadolžen za vsrkavanje kalcija v prebavilih. Nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov. Zadošča, če nekajkrat na teden za 15 minut soncu izpostavimo obraz in roke. Vitamin D je tudi v nekaterih živilih (jajčni rumenjak, morske ribe in jetra), vendar ga s hrano dobimo premalo. Če bolniki ne zaužijejo zadosti kalcija s hrano in so premalo na soncu, je oboje potrebno nadomeščati.
Z redno telesno dejavnos...